Stablo jabuke u dvorištu našeg prijatelja
izdašno je rodilo ove godine,
usprkos suši.
Najviše volim skuhati džem i činim to već više godina unazad.
Iako naporan, posao je to u kojem se krajnje guštam...
Jabuke ne gulim jer su prirodne i nisu prskane.
Izrežem ih na veće komadiće, dodam klinčiće, šećer (uvijek to činim od oka),
i kuham na laganoj vatri jedno sat, sat i pol.
Po potrebi dodajem vode.
Kora jabuke sama će se raskuhati i dati džemu gustoću
jer je prirodan izvor pektina.
Na kraju umiješam nekoliko žlica maraskina i sok od jednog limuna.
Limun je prirodni konzervans i uz pravilan postupak spremanja u staklenke
džem se ne može pokvariti.
Staklenke i poklopce uvijek zagrijem u pećnici na 100 stupnjeva
i u tako tople lijevam još vrući džem.
Nakon zatvaranja staklenki
na red dolazi izrada etiketa.
U kompjuteru već imam lanjske etikete na kojima je potrebno samo izmjeniti datum
i sastojke (ukoliko s razlikuju).
Haljinice za staklenke također su od prošle godine.
One su vrlo lijepe i ako se naprave od različitih salveta izrezanih u krug.
Ovakve netretirane jabuke izvanredan su dekor.
Na nekima ostavim grančice s lišćem
koji još dodatno uljepšavaju prizor.
Ono što slikom ne mogu prenijeti
je miris jabuka u stanu, posebice dok se kuha džem...
Srdačan vam pozdrav i ugodna nedjelja!
Nostalgija
koji divan prizor predstavljaju ove tvoje prekrasno ukrašene i označene teglice! vjerujem da je džem vrhunski, no moj dragi voli samo tamne pekmeze, marmelade i džemove, a on je najveći potrošač takvih stvari kod nas, tako da jabuke, kruške i naranče vrlo rijetko pretvaram u džem. :(
OdgovoriIzbrišiSani, ima tvoj dragi potpuno pravo jer i ja više volim tamne džemove, posebice od kupina i šliva. Ali što s tolikim jabukama? Tolike su već popadale i propale. Zbilja je grijeh ne učiniti nešto s njima. Kompote ne volim. Imaš li ti kakvu ideju što da još učinim s tooooolikom količinom?
IzbrišiΤι υπέροχη μαρμελάδα είναι αυτή!!Φτιάχνω και εγώ μαρμελάδα μήλο και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!!Μου αρέσουν πάρα πολύ τα βάζα και η διακόσμησή τους!!!Μπράβο για την όμορφη ανάρτηση!!!Φιλιά και καλό μήνα!!!
OdgovoriIzbrišiThank you dear Sophie!
OdgovoriIzbrišiI u mome domu mirišu domaće, netretirane slasne jabuke:)
OdgovoriIzbrišiOvakav džem nisam nikada radila, možda bi se i usudila da si stavila točan omjer sastojaka, hehe...
A moje ogromne količine jabuka (70 stabala), najčešće naribane završe u zamrzivaču... tako cijele godine imam gotovu naribanu smjesu za slastice od jabuke:)
Žao mi je što ti ne mogu dati točan omjer. Sve sam radila od oka. Napunila sam jabukama najveću šerpu koju imam, znam da sam dodala oko 300 g šećera, vode po potrebi, ni sama ne znam koliko. Moja prijateljica napravila je nešto slično, na sličan način, cimet umjesto klinčića i rum umjesto maraskina. I ona je stavila samo sok od limuna i naribala koricu. Jabuka je moglo biti 2-3 kg, očišćenih naravno. Razmišljam da pokušam napraviti karamel od šećera i tada dodati jabuke. Tada bi džem imao tamniju boju. Javim da ispričam kako je ispao.
IzbrišiAko nešto volim to je miris domaće zimnice, džemova i ostalog,ovaj džem mi se čini jako fin,iako nikada nisam pravila od samih jabuka.Tvoje umijeće sa ovoliko ukusa dotjerati teglice zaista je točka na i cijelomm poslu..ugodan dan ti želim!
OdgovoriIzbrišiDa zaboravila sam ti dati sugestiju,ako imaš viška jabuka možeš napraviti krasan domaći sirup od jabuka,recept možeš potražiti na coolinariki,provjereno divan sirup:)
OdgovoriIzbrišiHvala ti, svakako ću potražiti recept.
Izbrišia jabučni ocat? iako je džem moj prvi izbor :)
OdgovoriIzbrišiOvaj džem mora biti jako jako fin :)) Moja nona svake godine radi džem i meni je taj njen domaći nenadmašiv :) Jako lijepo je ovaj tvoj ukrašen, sviđa mi se i naljepnica i ova "prava" karirana haljinica, uzorak je skroz pogođen!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno draga, od spravljanja domaceg dzema, pa do stiliziranih etiketa i romanticnih poklopaca za teglice, svaka cast prelijepo je:-)
OdgovoriIzbriši