nedjelja, 2. rujna 2012.

Domaći džem od jabuka / Homemade apple jam





Stablo jabuke u dvorištu našeg prijatelja 
izdašno je rodilo ove godine,
usprkos suši.




Najviše volim skuhati džem i činim to već više godina unazad.
Iako naporan, posao je to u kojem se krajnje guštam...
Jabuke ne gulim jer su prirodne i nisu prskane.
 Izrežem ih na veće komadiće, dodam klinčiće, šećer (uvijek to činim od oka),
i kuham na laganoj vatri jedno sat, sat i pol.
Po potrebi dodajem vode. 
Kora jabuke sama će se raskuhati i dati džemu gustoću 
jer je prirodan izvor pektina.
Na kraju umiješam nekoliko žlica maraskina i sok od jednog limuna.
Limun je prirodni konzervans i uz pravilan postupak spremanja u staklenke
džem se ne može pokvariti.
Staklenke i poklopce uvijek zagrijem u pećnici na 100 stupnjeva 
i u tako tople lijevam još vrući džem.


Nakon zatvaranja staklenki
na red dolazi izrada etiketa. 
U kompjuteru već imam lanjske etikete na kojima je potrebno samo izmjeniti datum
i sastojke (ukoliko s razlikuju).




Haljinice za staklenke također su od prošle godine.
One su vrlo lijepe i ako se naprave od različitih salveta izrezanih u krug.



Ovakve netretirane jabuke izvanredan su dekor.
Na nekima ostavim grančice s lišćem
koji još dodatno uljepšavaju prizor.


Ono što slikom ne mogu prenijeti
je miris jabuka u stanu, posebice dok se kuha džem...

Srdačan vam pozdrav i ugodna nedjelja!

Nostalgija







Broj komentara: 12:

  1. koji divan prizor predstavljaju ove tvoje prekrasno ukrašene i označene teglice! vjerujem da je džem vrhunski, no moj dragi voli samo tamne pekmeze, marmelade i džemove, a on je najveći potrošač takvih stvari kod nas, tako da jabuke, kruške i naranče vrlo rijetko pretvaram u džem. :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sani, ima tvoj dragi potpuno pravo jer i ja više volim tamne džemove, posebice od kupina i šliva. Ali što s tolikim jabukama? Tolike su već popadale i propale. Zbilja je grijeh ne učiniti nešto s njima. Kompote ne volim. Imaš li ti kakvu ideju što da još učinim s tooooolikom količinom?

      Izbriši
  2. Τι υπέροχη μαρμελάδα είναι αυτή!!Φτιάχνω και εγώ μαρμελάδα μήλο και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!!Μου αρέσουν πάρα πολύ τα βάζα και η διακόσμησή τους!!!Μπράβο για την όμορφη ανάρτηση!!!Φιλιά και καλό μήνα!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. I u mome domu mirišu domaće, netretirane slasne jabuke:)
    Ovakav džem nisam nikada radila, možda bi se i usudila da si stavila točan omjer sastojaka, hehe...
    A moje ogromne količine jabuka (70 stabala), najčešće naribane završe u zamrzivaču... tako cijele godine imam gotovu naribanu smjesu za slastice od jabuke:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što ti ne mogu dati točan omjer. Sve sam radila od oka. Napunila sam jabukama najveću šerpu koju imam, znam da sam dodala oko 300 g šećera, vode po potrebi, ni sama ne znam koliko. Moja prijateljica napravila je nešto slično, na sličan način, cimet umjesto klinčića i rum umjesto maraskina. I ona je stavila samo sok od limuna i naribala koricu. Jabuka je moglo biti 2-3 kg, očišćenih naravno. Razmišljam da pokušam napraviti karamel od šećera i tada dodati jabuke. Tada bi džem imao tamniju boju. Javim da ispričam kako je ispao.

      Izbriši
  4. Ako nešto volim to je miris domaće zimnice, džemova i ostalog,ovaj džem mi se čini jako fin,iako nikada nisam pravila od samih jabuka.Tvoje umijeće sa ovoliko ukusa dotjerati teglice zaista je točka na i cijelomm poslu..ugodan dan ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Da zaboravila sam ti dati sugestiju,ako imaš viška jabuka možeš napraviti krasan domaći sirup od jabuka,recept možeš potražiti na coolinariki,provjereno divan sirup:)

    OdgovoriIzbriši
  6. a jabučni ocat? iako je džem moj prvi izbor :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovaj džem mora biti jako jako fin :)) Moja nona svake godine radi džem i meni je taj njen domaći nenadmašiv :) Jako lijepo je ovaj tvoj ukrašen, sviđa mi se i naljepnica i ova "prava" karirana haljinica, uzorak je skroz pogođen!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno draga, od spravljanja domaceg dzema, pa do stiliziranih etiketa i romanticnih poklopaca za teglice, svaka cast prelijepo je:-)

    OdgovoriIzbriši

Toplo zahvaljujem na svim Vašim komentarima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...